Luister live via de stream:

Kompas Blog-item

Vélo Afrique ... helpt het onderwijs in Afrika

Vélo Afrique is een fondsenwervingsproject voor de vzw Bonjour Afrique die zorgt voor de coördinatie en de opvolging van de sociale projecten in Afrika.

Het is de bedoeling dat deze fondsen voornamelijk gaan naar het verbeteren van het onderwijs in Afrika. De gelden worden hoofdzakelijk gebruikt voor de aankoop van gronden en de bouw van scholen.

Dit jaar werd voor de 7de keer zo’n fondsenwerving gedaan die gecombineerd wordt een sportieve mountainbikerit waarbij de deelnemers die de fondsen bijeen zamelden de eerder gesponsorde projecten ter plaatse gaan bekijken.
Zo werden ondertussen al 3 scholen gebouwd in Medina Gounass en 1 in Jaxaay (Senegal).
Beide scholen zijn naast een opleidingscentrum ook nog een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap.

De school in Jaxaay werd opgebouwd als toevluchtsoor voor de overstroomde gebieden van Medina Gounass. In deze school worden technische opleidingen gegeven en werd gerealiseerd met de opbrengst van Vélo Afrique 2012. Toen werd bijna €60 000,00 opgehaald door de deelnemers.

Het belangrijkste doel van deze fondsenwerving is uiteraard het verbeteren van het onderwijs in Afrika. Daaraan wordt ook een sportieve en avontuurlijke mountainbiketocht georganiseerd waarbij de deelnemers al fietsend kennis kunnen maken met de Afrikaanse cultuur. De fiets is het transportmiddel bij uitstek om projecten te bezoeken en ondertussen de natuur en couleure locale te kunnen opsnuien.

Tijdens de rit van St. Louis tot Dakar, die ongeveer 600km bedraagt, is teamspirit en een open geest van groot belang. Met de hele groep van een 40-tal deelnemers willen iedereen voor het goede doel, voor zichzelf en voor elkaar de eindstreep halen.

Els Duyck kwam bij ons in de studio het project voorstellen en ons vertellen wat ze nodig hebben om dit zeer sociale project te kunnen ondersteunen.
Elke deelnemer dient €4000,00 in te brengen voor dit project. Van die €4000,00 gaat €1800,00 naar de aankoop van gronden of de bouw van scholen. De overige €2200,00 is om de reis op zich te bekostigen. Het spreekt voor zich dat Tom en ik onze reis zelf bekostigen, dat we dus enkel de centen verzamelen die effectief naar dit sociale project gaan. Alles wat we meer verzamelen is mooi meegenomen en komt aleen maar de plaatselijke bevolking ten goede.

Er zijn dus centen nodig. Hiervoor is al een actie geweest die ons een mooi bedrag opgeleverd heeft. Zelf sparen we elk ook maandelijks een bedrag die op een speciaal hiervoor geopende rekening gestort wordt. Meer acties staan op de planning, maar moeten nog concreet afgesproken worden.
Zo komt er zeker een kwis met algemene vragen, een optreden van de coverband No Nonssens in De Contrabas in Ingelmunster en een wafel- en pannekoekenverkoop. En ondertussen blijven we brainstormen voor bijkomende actie en gaan e ook verder op zoek naar mogelijke sponsors. 

Misschien kunnen we hier nu een oproep doen dat elke luisteraar €1,00 stort op de rekening. Zo kan er ook alweer een mooi bedrag naar Vélo Afrique gaan.
Er kan gestort worden op rekeningnr: BE87 1043 6171 7794
Vélo Afrique Senegal 2016, Blauwpoort 33, 8501 Heule

U kan Tom en Els ook verder bereiken en volgen.
Bereiken doe je het best is dat via een privé bericht op de facebookpagina: Tom en Els at Vélo Afrique 2016.
Op diezelfde pagina kan je ook alle acties terugvinden en kan je ons volgen tijdens dit avontuur.
Ook organisaties die iets willen ondernemen om ons doel een duwtje in de rug te geven kunnen ons op dezelfde manier contacteren.

Beluister het boeiende interview met Els hieronder.

Reacties

Aan jullie allemaal een dikke dank-je-wel om me de mogelijkheid te geven ons project even 'in the picture' te zetten! Laat ons hopen dat het wat oplevert, hé ;-)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een mens of een machine bent!
Target Image

Contacteer Ons  

Maatschappelijke Zetel:
vzw KOMPAS, Lekestraat 36, 8680 Koekelare
West Vlaanderen, Belgium.
Tel: +32 (0)495 202856

Live Studio: Rozenlaan 2b, 8600 Diksmuide
Tel: +32 (0)51 506269

Email: info@radiokompas.eu
Publi: publi@radiokompas.eu
Website: http://www.radiokompas.eu

Luister via 2 Apps naar Kompas !!
RadioBelgium App en TuneIn App